Puijon torni

Tervetuloa ihastuttavasta Kuopion kaupungista kertovalle sivustolle! Kuopio on kaunis kaupunki ja Savon todellinen sydän, jonka mahtavuutta tuskin voi koskaan liikaa hehkuttaa. Tältä sivustolta löydät tietoa tästä Savon sydämestä niin matkustajille, kuin myös Kuopiossa asuville tai sinne muuttoa suunnitteleville. Kuopiossa jo asuvat voivat tarkistaa tältä sivustolta mitä kaikkea rakkaassa kotikaupungissa milloinkin tapahtuu, mitä Kuopio tarjoaa lapsille ja Kuopioon matkustavat voivat lukea täältä mitkä ovat kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja tapahtumat.

Tämän sivuston tavoitteena on esitellä Kuopiota mahdollisimman monesta eri näkökulmista. Pääset lukemaan esimerkiksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä ja maamerkeistä, ympäri vuoden pidettävistä tapahtumista ja konserteista, sekä asumiseen liittyvistä seikoista. Tämän lisäksi sivustolla on runsaasti asiaa Kuopion luonnosta ja luontopoluista sekä tietenkin upeita maisemia tarjoavasta Kallavedestä, jolla on ollut todella merkittävä rooli Kuopion kehittymisessä kaupunkina aikojen saatossa. Mikäli Kuopioon on lähdössä reissuun lasten kanssa ja kaipaa ideoita tekemisen suhteen, kannattaa tutustua asiaa käsittelevään juttuun, jossa listataan lapsille suunnattuja aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Yksi sivuston artikkeleista on omistettu kokonaan Kuopion torille, jossa käymättä tuskin Kuopiota voi sanoa tuntevansa, sillä onhan kyseessä “mualiman napa” tai ainakin Kuopion sydän. Lisäksi yksi sivun osio kertoo tarkemmin siitä, mitä kaikkea Rauhalahden kylpylä ja sen yhteydessä toimiva “mualiman suurin savusauna” tarjoavat vierailijoille.

Erityisen mielenkiintoinen osio tällä sivustolla on Kuopion tapahtumatarjontaan keskittyvä juttu, josta voit käydä vilkuilemassa, mihin aikaan on otollisinta käydä tutustumassa kaupunkiin. Kuopiossa nimittäin järjestetään ympäri vuoden monenlaisia tapahtumia aina RockCock-festivaalista Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtumaan, eikä kaupunki hiljene talvellakaan. Myös lapset on muistettu kaupungin ohjelmatarjonnassa, josta pääset niin ikään lukemaan tarkemmin tällä sivustolla. Toivottavasti sivustosta on sinulle iloa ja hyötyä suunnitellessasi Kuopion vierailuasi ja että löydät lukiessasi jotain, josta et aiemmin ollut vielä tiennyt!

Kuopion tori

Tunnetuimmat maamerkit ja nähtävyydet

Kuopio on Suomen yhdenneksi suurin kaupunki ja Itä-Suomen suurin kaupunki ja keskus, joka on perustettu vuonna 1775. Kuopion vaikutusalueella asuu noin 600 000 ihmistä, joista suurin osa asuu kaupunkimaisesti ja vain 15% maaseudulla. Kaunis Kuopio tarjoaa elämyksiä ja palveluita sekä matkustajille, että siellä asujille – aina lapsista mummoihin ja vaareihin.

Kuopion Tahko on suosittu matkailukohde, josta löytyy laskettelurinteet, kylpylä ja muuta tekemistä koko perheelle ympäri vuoden. Myös vuonna 2012 avattu ostoskeskus Matkus on tuonut lisää matkustajia Kuopioon ja erityisesti sieltä löytyvä IKEA houkuttelee ihmisiä Kuopioon myös lähikaupungeista ja miksi ei kauempaakin.

Kuopion varmasti tunnetuin maamerkki on Puijon torni, joka sijaitsee Puijon mäellä vain muutaman kilometrin päästä Kuopion torilta. Mäen harjalla seisovasta näköalatornista avautuvat laajat ja äärettömän kauniit näkymät suomalaiseen järvimaisemaan sekä Kuopion kaupunkiin. Näitä maisemia käy vuosittain ihailemassa noin 80 000 ihmistä. Puijon tornista löytyy myös pyörivä torniravintola, jossa voit nauttia maukasta, suomalaista ruokaa samalla kun ihailet ikkunasta kauniita Kuopion maisemia. Puijon tornin ympärillä on myös paljon kaunista metsämaastoa, joka vetää puoleensa urheilijoita ja lenkkeilijöitä vuodenajasta riippumatta.

Kuopio tunnetaan myös tietenkin sen torista, jota kuopiolaiset kutsuvat savolaiseen tyyliin ”mualiman navaksi”. Torilta löytyy muun muassa Kaupungintalo, kauppahalli, palveluita, kauppoja, ravintoloita ja tietenkin myös maailman parhaat kalakukot ja lihapiirakat.

Asuminen Kuopiossa

Kuopio tarjoaa asukkailleen rauhallisen, mutta samalla vilkkaan paikan elämiseen. Kuopioon muuttaa jatkuvasti lisää ihmisiä joko opiskelujen perässä, perheen kanssa tai miksipä ei ihan muuten vain. Kuopiolla on tarjottavaa kaiken ikäisille ja sen palvelut kehittyvät vuosi vuodelta.

Kuopion Pihlajalaakso on yksi tuoreimmista asuinalueista, jota rakennetaan Puijon itäreunalle inkilänmäen viereen. Alueen rakentaminen käynnistyi vuonna 2013 ja se tulee valmiiksi vuoteen 2019 mennessä. Pihlajalaakso on vain kolmen kilometrin päästä keskustasta, mutta keskustaan asti ei tarvitse lähteä palveluita etsimään, sillä itse alueelta löytyvät myös kaikki tarvittavat lähipalvelut. Pihlajalaakso sopii asuinalueena myös lapsiperheille, sillä alueelta löytyy myös päiväkoti. Puijon upeat liikunta- ja virkistysmaastot ovat kiven heiton päässä ja bussiyhteydet keskustaan toimivat erinomaisesti.

Pihlajalaakson rakentaminen on jo hyvässä vauhdissa ja tällä hetkellä viimeisiä asuntokohteita ollaan markkinoimassa ja myymässä. Alueelta löytyy niin omistus-, vuokra- kuin myös asumisoikeusasuntoja, joista suurin osa on kerros- ja luhtitaloja. Pihlajalaaksoon tulee yhteensä noin 660 kotia ja asukasmäärän oletetaan kasvavan 1300 asukkaaseen.

Asumisoikeusasunnot Kuopio

Asumisoikeusasunto on vaihtoehto asunnon ostamiselle ja vuokraamiselle. Asumisoikeusasuminen tarkoittaa sitä, että henkilöllä on oikeus asua tietyssä asunnossa, kun siitä maksaa ensin 10-15% asumisoikeusmaksun ja sen jälkeen kuukausittain kohtuullista käyttövastiketta.  Kuopiossa on valmiina noin tuhat asumisoikeusasuntoa. Lisäksi uusia asuntoja on suunnitteilla vuosina 2017–2018 Saaristokaupunkiin noin 90 ja Päivärantaan 20.

Tapahtumia kaikenikäisille

Kuopion Kaupunki tarjoaa tekemistä ja tapahtumia kaikenikäisille ympäri vuoden. Erityisesti vuosittaiset tapahtumat kuten Kuopion Viinijuhlat, Kuopio RockCock, Kuopio Tanssii ja Soi, sekä nykytaiteen festivaali ANTI – Contemporary Art Festival vetävät puoleensa suuria ihmismassoja joka vuosi.

Kuopion kansainvälisillä viinijuhlilla nähdään Suomen suosituimpia artisteja ja bändejä, kuin myös kansainvälisiä tähtiä. Kuopion matkustajasatamassa pidetyillä ulkoilma festivaaleilla on tarkolla tietysti hyvää viiniä ja ruokaa, mutta myös roppakaupalla viihdettä. Viinijuhlien lavalla ollaan nähty viimevuosina mm. Haloo Helsinki!, JVG, Steve ’n’ Seagulls, Cheek, Eppu Normaali, Kaija Koo ja monia muita.

Joka kesä pidetyillä, kolme päivää kestävillä RockCock festivaaleilla taas nähdään nimensä mukaisesti rockyhtyeitä ympäri maailmaa. Kuopio RockCock on järjestetty heinä-elokuun vaihteessa jo vuodesta 2003 asti luonnonkauniilla Väinölänniemellä. Vuonna 2018 Kuopion Väinölänniemen lavalle nousevat mm. Billy Idol, Apulanta, Popeda ja Amorphis ja tapahtuma vetää joka vuosi puoleensa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Lapsille suunnattuja tapahtumia löytyy myös kaikenikäisille lapsille ja lapsenmielisille. Kuopion luonnontieteellisestä museosta löytyy lasten rakastama valtava mammutti ja koko perheen rakastamassa Kuopion eläinpuistossa pääsee silittämään mm. kissapentuja, hevosia ja aaseja. Kuopion kaupunginteatteri on Itä-Suomen suurin ammattiteatteri ja sen ohjelmistosta löytyy myös lapsille suunnattuja esityksiä. Kukko-Pekka katujunalla on hauska matkustaa ja nähdä samalla Kuopion kaupunkia, Rauhalahdessa koko perhe pääsee rentoutumaan ja pitämään hauskaa kylpylässä ja liikunnallinen seikkailupuisto HopLop Kuopio tarjoaa vauhdikasta viihtymistä kaikenikäisille. Lapsille suunnatuista tapahtumista ja tilaisuuksista löydät lisää tietoa Lasten Kuopio -sivultamme.