Kuopion tori tulvii leppoisaa tunnelmaa

Market of Kuopio floodsJos et ole vielä käynyt viettämässä kesäistä päivää Kuopion torilla, kannattaa se ehdottomasti tehdä tänä kesänä! Kuopion toria pidetään yhtenä kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se onkin mukava vierailukohde, jota ei voi sivuuttaa Kuopiossa vieraillessa. Kuopion toria tituleerataan joskus leikkisästi “mualiman navaksi”, jota se aikoinaan kuopiolaisten näkökulmasta varmasti olikin. Kuopion tori lukeutuu Suomen vilkkaimpiin toreihin, josta monella suomalaisella on tiettyjä mielikuvia, jotka ovat enimmäkseen positiivisia.

Kuopion torin historia ulottuu parinsadan vuoden päähän. Nykypaikallaan Tulliportinkadun, Puijonkadun, Kauppakadun ja Haapaniemenkadun väliin jäävä vilkas tori on toiminut vuodesta 1818 alkaen. Aiemmin torikauppaa käytiin kaupungissa Kustaantori-nimisessä paikassa, jossa nykyään sijaitsee Snellmaninpuisto, mutta vuonna 1856 kauppatoiminta siirrettiin Kuopion torin nykyiseen sijaintiin. Kuopion sydän oli aiemmin huomattavasti lähempänä Kuopionlahden rantaa, mutta kauppatorin sijainnin muuttumisen myötä kaupungin ydinkin siirtyi keskelle nykyistä Kuopion toria. Torin sijainti on noin sata metriä merenpinnan yläpuolella ja se on päällystetty nupukivellä. Vuonna 2010 käynnistyi vaihe vaiheelta etenevä toriremontti, jossa uusittiin torin kiveykset sekä rakennettiin uudet, siistit kävelykadut.

Vaikka Kuopion torin ympäristö on kokenut suuria muutoksia vuosikymmenten saatossa, on itse torialue kuitenkin monellakin tapaa samanlainen kuin vielä 50 vuotta sitten. Sieltä löytyy yhä Savon perinneherkkua eli kalakukkoa sekä suussa sulavia liha- ja omenalörtsyjä myyviä kauppiaita. Kaupan on toki paljon muutakin makeisista, kahveista, pikkuleivistä, teistä, käsitöistä, matkamuistoista, leivonnaisista, juustoista ja jäätelöstä alkaen. Kuopion torin parasta antia lienevät juurikin nämä lukuisat myyntikojut, jossa myydään monenmoista tavaraa ja herkkua. Torilta löytyy kuitenkin myös eteläpäädyssä sijaitseva Kuopion kauppahalli. Torille on pystytetty myös muutama tunnettu patsas, joista kuuluisimpia lienevät länsilaidalla iloisesti tervehtivä Siskontyttö sekä itälaidalla nököttävä Veljmies. Erilaisten monumenttien lisäksi Kuopion torilla järjestetään monenlaisia tapahtumia ja ohjelmaa ympäri vuoden, mutta aivan erityisesti kesällä tori herää toden teolla henkiin. Kuopion torilla pääsee nauttimaan erilaisista musiikkiesityksistä, tanssinäytöksistä ja muista mielenkiintoisista ohjelmanumeroista. Moni kuitenkin on sitä mieltä, että Kuopion tori itsessään on jo suuri elämys ja että kauppiaiden lennokkaat sutkautukset ja myyntipuheet ovat parasta mahdollista viihdettä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *