Kuopiossa osataan ottaa rennosti

relax in KuopioKuopio on Savon sydämessä sijaitseva kaupunki, jossa vallitsee perisavolainen lämmin ja letkeä kulttuuri ja asenne elämään. Savolaiset ovat stereotyyppisesti suustaan sulavia ja heillä on sana hallussa. Savolainen laskee leikkiä ja osaa olla ottamatta elämän turhan vakavasti. “Suattaapi olla tai suattaapi olla olemattakii” on kuuluisa savolainen letkautus, mutta tämä on vain yksi sadoista mainioista savolaisille tavanomaisista lausahduksista, joita Kuopiossakin saattaa kuulla. Tämä lienee peräisin siitä ajattelusta, että asioita voi nähdä monesta eri vinkkelistä.

Etenkin kesäisin Kuopion torin tietämillä on helppo nähdä, mistä kaupungin rento maine oikein kumpuaa. Hyväntuulisuus suorastaan tarttuu kun torin halki kulkee ja kuulee, kuinka eri kojuissa hierotaan kauppoja savolaiseen tapaan kieli poskessa ja sanan säilää heiluttaen. Kuopiosta esimerkiksi kauppahallista ja torilta löytyykin todella taitavia kauppiaita, joille myyminen käy kuin luonnostaan. Vaikka suomalaiset yleensä saatetaan maailmalla tuntea hieman jurona ja hiljaisuuteen taipuvana kansana, ei Kuopion seudun asukkaita tähän muottiin niin vain laiteta. Kuopiolaiset ovat välittömien ja lämpimien ihmisten maineessa, jonka helsinkiläinen kyllä pistää merkille kaupungissa vieraillessaan. Kuopiossa on paljon tavallisempaa ja luontevampaa istuttaa toisilleen tuntemattomia ihmisiä samaan pöytään istumaan ja juttu lähtee kyllä nopeasti lentoon.

Rentoutta kuvastaa myös se, että Kuopio on suomalaisten keskuudessa leppoisan kaupungin maineessa. Esimerkiksi Ylen pilke silmäkulmassa teettämän tutkimuksen mukaan kuopiolaisilla on vähiten kiire koko maassa. Tutkimuksessa mitattiin ihmisten kävelynopeutta ja askeltiheyttä eri puolilla maata ja tulokset osoittivat sen, mitä arvata saattoi: kuopiolaisilla on verkkaisin tahti ja rennoin ote elämään. Siinä missä helsinkiläiset singahtelevat pää kolmantena jalkana bussiin kireä ilme kasvoillaan, talsivat kuopiolaiset rennosti bussiasemalle, sillä bussi kyllä odottaa! Lupsakkuus ja kiireettömyys leimaavat savolaista elämäntahtia, joten Kuopiossa tai muuallakin Savon seudulla matkaillessa on syytä varautua myös myöhästymisiin ja osata olla ottamatta niitä turhan vakavasti. Tämä tekeekin Kuopiosta oivan matkakohteen sellaiselle, joka kaipaa pipon löysäämistä ja irtiottoa hektisestä ja stressaavasta ilmapiiristä. Viikko tai pari Kuopion välittömässä, iloisessa ja samalla rauhallisessa tunnelmassa kyllä rauhoittaa ja lepuuttaa kenet tahansa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *