Puijosta avautuvat huikeat näkymät

PuijoEräs maamme kuuluisimmista ja vanhimmista matkailukohteista on tietenkin Kuopion ylpeydenaiheisiin kuuluva Puijo. Puijonmäellä oli tapana käydä ihailemassa maisemia jo 1800-luvun alussa. Kuopiolaisille Puijosta muodostui suosittu näköalapaikka, jonka huipulta saattoi ihailla kaskien ja hakkuualueiden peittämien rinteiden halki pitkälle yli järvimaisemien. Puijo alueenakin on aina ollut luonnoltaan rikasta ja monipuolista, joten siellä on jo yli 150 vuoden ajan harjoitettu luonnontieteellistä tutkimusta. Puijo on luonnonsuojelualue, jonka alueesta 63 hehtaaria on rauhoitettu. Tästä kolme hehtaaria on aarniometsää, joka pidetään luonnontilassaan. Puijon maine kauniina näköalapaikkana kiiri eri puolille maata, joten se tunnettiin muuallakin kiehtovana matkakohteena jo 1850-luvun puolivälissä.

Kuopiolle Puijo on ollut merkittävä paikka, jonka vuoksi se näyttäytyykin monessa yhteydessä Kuopion symbolina tai kaupungin tärkeimpänä maamerkkinä. Jo yli sadan vuoden ajan Kuopiota on kuvattu siten, että taustalla häämöttää Puijo. Suosittuja ovat olleet myös erilaiset postikortit ja kuvat, joissa on kuvattu Puijosta käsin maisemia sekä Kuopion kaupungista että alueen järvien, saarien ja kukkuloiden täyttämästä luonnosta. Maisemat ovat inspiroineet monia taiteilijoitakin ja tästä kielivät lukemattomat Puijo-aiheiset maalaukset ja muut taideteokset sekä kirjat, joissa kuvaillaan Puijoa.

Vaikka Puijolta avautuu jo sellaisenaan upeat näkymät ympäristöön, päätettiin kukkulan laelle rakentaa näkötorni, jotta näkymät olisivat entistäkin mahtavammat. Vuonna 1856 rakennettiin Puijon huipulle puusta valmistettu näkötorni, joka oli varsinainen ilmestys ja puheenaihe paikallisten keskuudessa. Vuonna 1906 torni korvattiin vieläkin korkeammalla tiilivalmisteisella tornilla, joka puolestaan purettiin kun paikalle rakennettiin betonista rakennettu torni vuonna 1963. Tämä betonivalmisteinen torni on säilynyt nykyisellään tähän päivään saakka ja houkuttelee vuosittain kymmeniätuhansia vierailijoita ihailemaan Kuopion alueen kauniita kaupunki-, metsä- ja järvimaisemia.

Nykyään moni suomalainen yhdistää Puijon tornin urheiluun ja ennen kaikkea mäkihyppyyn. Puijo onkin toiminut talviurheilukeskuksena jo noin sadan vuoden ajan. Alussa Puijon alueella kelkkailtiin ja hiihdettiin, mutta sittemmin päärooliin nousivat laskettelu sekä mäkihyppy. Puijon hyppytornin sijainti Kuopiossa on tehnyt paljon hyvää kaupungin urheilutoiminnan suhteen. Kuopiosta ja sen alueelta onkin ponnahtanut maailman tietoisuuteen monia nuoria mäkihyppääjiä vuosikymmenten saatossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *