Kallavesi on Kuopion ylpeys

Kallavesi on Vuoksen vesistöalueeseen kuuluva keskikokoinen järvi, joka ulottuu 890 neliökilometrin laajuiselle alueelle Pohjois-Savossa ympäröiden Kuopion kaupunkia. Kallavesi yhdistyy itse asiassa Iso-Kallaan, joka koostuu useammasta pienemmästä järvestä. Näitä ovat Melavesi, Muuruvesi, Riistavesi, Suvasvesi ja Juurusvesi–Akonvesi. Iso-Kalla on sisävesiallas, joka luokitellaan koossaan maan viidenneksi suureksi sisävesialtaaksi.

Kallavedellä on ollut ja on yhä Kuopion kaupungin kehityksessä todella merkittävä rooli. Se on täynnä erilaisia vesireittejä ja veneilyreittejä eri puolille Savoa. Iisalmen reitti yhdistää Kuopion Vieremälle, Iisalmeen ja Kiuruvedelle, Nilsiän reitti Siilinjärveen, Nilsiään ja Juankoskeen, Heinäveden reitti Heinäveteen ja Savolinnaan ja Leppävirran reitti Leppävirtaan sekä Varkauteen. Tämä on mahdollistanut kaupallisen liikenteen Kallavettä hyödyntäen. Esimerkkejä tästä ovat ainakin puunjalostusteollisuuden ja kaivosteollisuuden hyödyntämät reitit, joiden avulla tavaraa saadaan kuljetettua koko Suur-Saimaan alueelle.

Kallaveden merkitystä kuopiolaisten identiteetissä ei voi liikaa korostaa. Se on Kuopion suuri ylpeys, josta jokaisella kuopiolaisella on jotain kerrottavaa ja muisteltavaa. Tästä kertovat myös lukemattomat laulut ja runot, kuten esimerkiksi säe monelle tutusta Kallavesj-nimisestä maakuntalaulusta, joka kertoo maailmalle muuttaneen savolaisen nostalgisesta kaipuusta Kallaveden maisemiin. Kallavedelle sijoittuvat myös monet kotimaiset elokuvat sekä teokset.

Lue myös: Kuopiossa järjestettäviä tapahtumia

Kallavesi on upeaa aluetta, josta hyötyy myös matkailuala. Kuopiosta lähtee erilaisia matkustajalaivoja ja pienempiä paatteja, jotka tarjoavat etenkin kesäisin mahdollisuuden vesitse liikkumiseen. Alukset lähtevät useimmiten Kuopion matkustajasatamasta, joka on viihtyisä paikka kesäisin. Sataman liepeiltä löytyy esimerkiksi tori, puistoja sekä monenlaisia ravintoloita. Satamassa pääsee ihailemaan myös laivoja, sillä Kuopio on Suomen suurimman sisävesilaivaston kotikaupunki. Monet Kuopioon saapuvat käyvät esimerkiksi lyhyemmällä risteilyllä, joka tarjoaa mahdollisuuden Kallaveden kauneudesta nauttimiseen. Kuopiosta lähtee myös reittiliikennettä Heinäveden kautta Savonlinnaan sekä Varkauden ja Savonlinnan kautta Lappeenrantaan. Nämä reitit ovat suosittuja erityisesti kesäisin, mutta myös syksy on vilkasta reittimatkailun aikaa.

Kallavedellä näkee myös paljon yksityishenkilöitä veneilemässä. Alueelta löytyy jopa tuhansia kesämökkejä ja vapaa-ajanasuntoja, jotka täyttyvät kesäisin mökkeilijöistä ja muista lomailijoista. Kallavesi on otollinen mökkialue myös siksi, että se tunnetaan mainioista kalavesistään. Kallavesi ja sen lähellä sijaitsevat muut järvet muodostavat yhdessä suositun kalastusalueen.

Lue myös: Ilahduttavan monipuolinen Kuopio

suositellut artikkelit

Kuopion parhaat nkalapaikat ja maisemat

Näköalapaikat ja maisemat Kuopiossa Kuopion kaupunki tarjoaa laajan valikoiman näköalapaikkoja. Kaupungissa on kauniita paikkoja, luonnon kauneudesta ja rakennetusta ympäristöstä. Puijon tornissa voit nauttia upeasta kaupunkinäkymästä

Kuopion tapahtumakalenteri ja paikalliset tapahtumat

Kuopion tapahtumakalenteri Pysy ajan tasalla Kuopion tulevista tapahtumista käyttämällä Kuopion tapahtumakalenteria, jossa on päivittäiset, viikoittaiset, kuukausittaiset ja vuosittaiset tapahtumat. Tämän artikkelin osan avulla voit olla

Kuopion lhialueiden retkeilykohteet ja luontopolut

Kuopion lähialueiden retkeilykohteet ja luontopolut Jos haluat tutustua Kuopion lähialueiden tarjoamiin retkeily- ja luontopolkuihin, uskaltaudu vain tutustumaan Siilinjärven retkeilyreitteihin, Maaningan luontokohteisiin, Tuusniemen erämaa-alueisiin, Rautalammin metsäpolkuihin,